A fost necesara mana providentiala a vara-mii, venita sa imprumute niscaiva carti de pe la mine, pt a realiza ca aveam deja in modesta mea biblioteca un roman pe care avusesem curiozitatea sa-l caut prin librarii, convins fiind de o recenzie citita intr-o revista de psihologie. "O luna de duminici" de John Updike , o carte din colectia Cotidianul, un roman scurt si obraznic care oglindeste latura sexual-pulsatorie a masculului in permanenta sa cautare de placeri sexual-favorizante. Autorul nu se dezminte nici de data asta si revine obsedant la tema sa favorita - adulterul. Astfel, Tom Marshfield, de 41 de ani, cu 2 copii si o nevasta la locul ei, incepe sa fie macinat de demonul schimbarilor neuro-chimice, fizice si psihice, constituente launtrice a asa-zisei crize deconcertante a barbatului de varsta a doua. Daca mai mentionam sutana neagra si gulerul de prelat al bisericii, referendul nostru capata valente noi, suscitand cu atat mai tare curiozitatea noastra, nevoia de intruziune in spatiul mistico-personal al personajului. Inchinandu-se deja unui d-zeu diluat, un d-zeu personal, tolerant cu masturbarea si preacurvia, acest preot o porneste , odata cu varsta de 41 de ani pe o alta cale decat pana atunci, o cale care-l duce in multe dintre paturile enoriaselor sale. Cartea se citeste relativ usor, in ciuda unui stil mai pompos, a unor fraze intortocheate si a unor cuvinte sofisticate, toate, precum piesele de pe o tabla de sah imaginara la care autorul se raporteaza si incerca sa te puna pe tine, Cititorul Ideal intr-o vadita incurcatura, cautand cu obstinatie pe alocuri sah-matul mintii tale. Personal am pornit lectura cu mult entuziasm, apoi m-am dezumflat putin (adulterul nu mi-e o kestie simpatica , cu atat mai putin proprie si sper sa ramana asa !) iar spre final imi parea relativ rau ca se termina romanul, m-am surprins zambind in cateva randuri, dar nu stiu daca neaparat avea legatura cu romanul, poate doar ma bucuram ca se termina ..
Chiar si asa tot am cules 2-3 citate :
"In general, bisericile vizitate de mine (...) constituie pentru mine aceeasi relatie fata de d-zeu ca panourile publicitare de coca-cola : promoveaza setea fara s-o astampere"
"Stiind, dizolvam indeajuns lumea exterioara pentru a ne misca liber in ea. Dispersam claustrofobia"
Reminder : Sa caut sa vad ce inseamna satisfactia escatologica !
Concluzii : O carte care merita citita ! Poate deveni kiar o lectura placuta daca nu aveti idei preconcepute si nu sunteti pudibonzii peste masura. Ahhh, cred ca ma incearca un fel de invidie naroada pe Tom ! Sa te ia naiba Tom, pe tine, pe hiperactivul tau libidou si pe succesul tau la femei ! Vai, am ajuns sa polemizez cu personajele literare, Roxana, fa ceva !!! :*
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.