marți, 20 septembrie 2011

The ZEROX Company Romania

Iata ca a sosit momentul sa le dedicam o postare si prietenilor nostri corporatisti. Aceasta initiativa fireasca, predictibila si necesara, se impune, asta in conditiile in care fosti colegi de munca m-au rugat in dese randuri sa postez pe blog o prezentare nemachiata a adevarului despre conditiile de munca, despre felul in care o importanta multinationala se raporteaza la o parte dintre angajatii sai. Dupa mai bine de doi ani de zile petrecuti in cadrul acestei firme, iata ca-mi ofer, singur, sansa unui exit-interviu, poate tardiv, dar imperios necesar din punctul meu de vedere, pentru ca este totodata si o promisiune de care reusesc sa ma achit.

Intotdeauna am avut o toleranta scazuta la prostie si nedreptate. De vina pentru acest lucru ar putea sa fie urmatoarele: o buna putere de empatie, o sensibilitate aparte, poate putin bun-simt, poate si putina scoala, si la toate acestea mai adaugati si o foarte puternica alergie la prostie si rautate. Asadar receptivele mele antenute si-au facut un obicei din a identifica cu precizie elvetiana persoanele scarboase. Iar de la un timp, mi se pare un gest de minima responsabilitate civica sa prezint public uratenia, nocivitatea, micimea unor astfel de personaje. Asemeni unor daunatori, astfel de personaje trebuie semnalate si semnalizate, astfel incat publicul larg sa afle in legatura cu potentialul lor vatamator. Iata deci, in continuare, am sa incerc sa va prezint pe scurt, portretul unor astfel de personaje-capusa din cadrul The Zerox Company.

"Omul negru", un fel de directoras a carui conditie profesionala depaseste cu mult conditia sa rudimentar-intelectuala, personaj sinistru, ajuns dintr-o intamplare(viata ne mai ofera si glume proaste) intr-un post caldut si care are aerul si gesturile unui stapan de plantatie sud-american. Armele acestuia? Minciuna, nesimtirea, aroganta, tupeul, razbunarea. Omului astuia nu-i pasa decat de el, sa-si vada el sacii in caruta cu orice pret, indiferent de costuri. Iar pentru aceast lucru, mintea lui bolnava a conceput mica lui lume paralela, ce se reduce la El si noi restul, sclavii lui, care avem datoria si obligatia sa-l privim si sa-l cinstim ca pe un mic Buddha. Si cred ca pe undeva are dreptate, merita sa fie privit si tratat ca o mica buda. Ca o paranteza, si fara absolut nicio legatura cu personajul in cauza, eu daca as avea un bou la tara, l-as boteza gavrilescu, si-mi cer scuze de pe acum daca am jignit cumva bietul animal!

"Domnisoara", un baietel ce impartaseste sistemul abject de valori al "omului negru", dealtfel acesta este si singurul lui merit, dar si conditia sine qua-non de a face parte din echipa de trepadusi nesimtiti. "Domnisoara" se invarte in cercuri inalte si de aceea a imprumutat obiceiul de a fi ingamfat, si, probabil simtindu-se superior si-a pierdut exercitiul de a raspunde pana si la un banal salut. Si acest lucru, pe langa multe altele, ne-a determinat pe cei mai multi dintre noi, sa-l privim exact asa cum este, adica un zero barat, sau un etalon al prostiei, l-am numit eu. Stiati? A fost o vreme cand unitatea de masura a prostiei in cadrul acestei fimei era pop-ul. In dese randuri am avut senzatia ca ura, rautatea, prostia acestuia sunt similare cu acelea ale unui frustrat reprezentant al unei anumite minoritati sexuale, a carei imagine in Romania nu este una tocmai pozitiva, iar acest lucru reuseste cumva sa il afecteze in exercitarea indatoririlor de serviciu. A nu se intelege ca am ceva impotriva comunitatii gay! Sunt liberal, deci tolerant, in cele mai multe cazuri!

"Ambitiosul nestavilit" Recunosc, pentru acest personaj am o simpatie aparte. Nu este el intotdeauna cu toata tigla pe casa, dar mi se pare de departe cel mai putin nociv dintre cei trei. Stiu, cativa ma vor combate aici, dar acesta este punctul meu de vedere. Ce pot sa-i reprosez e ca a uitat prea repede de unde a plecat si ca s-a pus in cardasie fara prea mare greata cu niste personaje pe care pana mai ieri pana si el le dezavua. Un foarte bun actor, un foarte bun comunicator in relatia cu oamenii, as indrazni sa spun chiar si un om bun, el si-a facut repede mai multi prieteni decat dusmani. Desi, acum de cand a schimbat taberele, raportul pare sa se fi inversat. Eu ii mai reprosez si faptul ca desi are o functie importanta inca se poarta destul de umil si neputincios, de parca, acum ca a fost acceptat la "masa bogatilor", le este mai mult recunoscator acestora, decat acelora care l-au ajutat sa ajunga pana acolo. "Ambitiosul" prezinta aceleasi simptome ca cele ale pilosului timorat, care n-ar fi putut ajunge acolo sus, "la bucate", decat printr-un act de mare bunavointa din partea mai marilor companiei. Sau haideti sa luam un exemplu scurt, edificator si la intamplare: E ca atunci cand te insori/mariti si primesti drept cadou de nunta o avansare! Eu personal consider ca a ajuns acolo pe meritul sau, Dar poate ca stie el ceva ce noi nu stim! Acum e drept ca nu te apuci sa musti mana care iti da de mancare, dar mi-ar placea sa stiu ca face mai mult pentru oamenii sai decat sa le vanture mesaje de prost-gust, "Bucurati-va ca aveti de munca!" sau "Cui nu-i convine, sa plece!" Sfatul meu pentru el este ca trebuie sa-si revizuiasca atitudinea asta sfidatoare si aroganta, sa se intoarca spre problemele reale, sa admita evidenta faptului ca relatiile de munca s-au deteriorat considerabil si ca este o relatie conflictuala mocninda intre operatorii siteului de productie si unii nesimtiti de pe la birouri/de pe la sediu. Si sa caute solutii, pentru ca oricum ai da-o politica pasilor marunti nu merge cu oameni genetic nesimtiti, precum "omul negru" si "domnisoara".

Pentru The Zerox Company Romania:

Cum isi face HR-ul treaba, daca personaje atat de pitoresti ajung in functii importante de conducere, starnind atata agitatie, neplacere, frustrare, incat restul angajatilor incep sa-si urasca propria firma, iar multi aleg sa plece din cadrul ei? Pentru ca au plecat catre firme concurente multi dintre angajati, oameni cu state vechi in firma, care n-au mai suportat nivelul prostiei impus de o mana de persoane inrudite intelectual cu Marean Vanghelie, si care s-a trezit peste noapte, pe persoana fizica, stapana peste o bucata din firma, reconfirmand inca o data adevarul valoros al proverbului "Cine se aseamana, se aduna". Dragii mei, am o informatie proaspata pentru voi: Prostia, in corelatie cu Incompetenta, poate fi de-a dreptul ucigatoare, asta daca va intrebati vreodata cum s-a ajuns sa pierdeti zeci de angajati experimentati intr-o perioada de doar cateva luni de zile.

Ce politica salariala este aceasta in care cineva cu o experienta importanta de 2-3 ani de zile, si care duce greul productiei, are un salariu mai mic decat oricare alta persoana care ar veni maine de pe strada sa se angajaze pe acelasi post, sau chiar pe un post inferior? Mai este cineva cu capul pe umeri in firma asta? Oricine! Mai este? Macar unul!

Cum este posibil sa-ti schimbi intreaga flota auto, cu masini nemtesti de ultima generatie, dar tu "firma serioasa" sa bati campii ca nu sunt bani pentru salarii si sa mai faci si restructurari de personal? Acum nu mai este criza? Aveti un mod original, foarte particular si partinitor de a defini criza asta. Voi vreti sa fiti credibili in fata partenerilor de afaceri cand nu reusiti sa fiti credibili in fata propriilor vostrii angajati? Nu stiu daca americanii au vorba asta in folclor, dar romanii au o vorba de spirit exceptionala: "Ulciorul nu merge de multe ori la apa!"

Cum este posibil sa zbori oamenii din firma cu o asa mare lejeritate, sa dai vina pe ei pentru incompetenta ta, doar ca sa-ti salvezi tu pielea? Acest lucru s-a intamplat si se intampla in continuare, pentru ca fuga de responsabilitate si aruncarea vinei in spatele celor fara "spate" este un sport national in The Zerox Company Romania. Aici, daca nu ai pe cineva sus pus, sa-ti asigure spatele, atunci esti doar carne de tun, esti o consumabila, de care se pot dispensa fara nicio remuscare in secunda doi.

Cum este posibil ca intr-o firma cu pretentii, o multinationala de renume, Abuzurile datorate prostiei, rautatii si incompetentei, sa fie tolerate? Ba chiar mai mult, sa fie ridicate la rangul de "asta e politica firmei!" JENANT!

N-am sa incep sa fac acum referire la situatii punctuale: neplata orelor suplimentare pentru ca, chipurile, n-ar fi bani, sau inselatorii la nivelul orelor lucrate, astfel incat sa nu-ti plateasca cateva zeci de ore, tot asa, din "greseala", sau faptul ca ai concediu, dar doar asa pe hartie, si multe, foarte multe alte abuzuri. Ar insemna sa scriu o carte intreaga!

Daca mai aveti vreo urma de indoiala, dati-mi voie sa v-o spulber tot eu! TOTI angajatii site-ului de productie stiu ca acesta este ultra-mega-profitabil, si ca din banii pe care acestia ii produc cu multa truda, cu pretul sudorii fruntii lor, cu pretul noptilor nedormite, cu pretul deteriorarii sanatatii lor, vi se platesc voua, celor de la birouri, salariile, masinile, primele, si tot huzurul de care aveti parte. Asadar, buna dimineata! Bine ati venit cu picioarele pe Pamant!

The Zerox Company Romania nu s-a numit intotdeauna asa, a fost o vreme cand se scria altfel, dar la acea data pozitiile cheie ale companiei nu fusesera penetrate intr-o asa mare masura de oameni de o asa joasa speta. Voi nu aveti nevoie sa vina concurenta cu ceva nou, voi singuri deveniti mici si neinsemnati, avand o pronuntata apetenta pentru autodistrugere. Faptul ca sunteti sabotati de prostia si incompetenta unor oameni pe care-i numiti in functii de conducere, si ca acest lucru nu va revolta, spune totul! Chin placut in continuare, The Zerox Company Romania, tragico-comica companie multinationala!

Ps. Acest demers se vrea a fi o critica constructiva la adresa The Zerox Company Romania, dar si a altor companii care impartasesc valorile universale ale nesimtirii. Dragi companii multinationale, nationale, etc, care doriti sa pozati in firme serioase, cu pedigree, luati-va mai in serios angajatii si aratati-le respectul cuvenit atat la nivelul relatiilor inter-umane cat si la nivelul motivatiei materiale.
Si ca sa nu existe niciun dubiu, eu personal mi-am dat demisia de la aceasta firma din cauza salariului si a prostiei generalizate de la nivelul conducerii site-ului de productie. Nu pot fi compatibil cu persoane atat de josnice, dar poate ca aici este si vina mea!

8 comentarii:

  1. Bravo! Foarte tare aceasta postare. Am citit cu un real interes aceasta postare, iar ceea ce pot sa afirm este ca astfel de practici se intampla la mai multe asa-zise companii "multinationale , nationale, etc." si, poate ca ar fi timpul (niciodata nu e prea tarziu) ca aceia mai "cu capul pe umeri" din conducerea fiecarei companii sa se destepte putin si sa ia atitudine impotriva acestor practici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc pentru comentariu, Xti! Dar sa stii ca aceasta postare n-a fost niciodata o prioritate a mea, ea si-a facut drum cu greu prin noianul meu de proiecte, am tot amanat-o, sperand din tot sufletul ca o astfel de postare sa nu mai fie de actualitate, prin urmare sa nu mai fie nevoie de ea. Dar din pacate locul acela colcaie in continuare si azi de prostie si nesimtire. Asta e nenorocirea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte Tare! ai un +10 de la mine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mersi! Dar mai degraba as prefera o bere! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. interesant si detaliat.

    ce ne poti spune despre departamentul de HR ce pare sa aiba o oarecare vina in cele mentionate de tine?
    din ce stiam eu, nu prea isi facea treaba si era cam pompieristic :)

    RăspundețiȘtergere
  6. pai plecam de la presupunerea ca ele ar exista, domnisoricile de la HR. personal am avut placerea sa ma intalnesc o singura data cu hr-ul, cand m-am angajat. de atunci n-am mai auzit de dumnealor, deci am presupus ca s-a desfiintat departamentul! dupa parerea mea hr-ul intr-o firma trebuie sa se ocupe si cu altceva decat cu jocurile de carti pe calculator, dar nahhh, poate ca sunt eu mai de moda veche! era frumos sa faca hr-ul un sondaj in Zerox acum 1 an de zile, sa afle adevaratele probleme ale angajatilor, ar fi aflat lucruri noi si interesante, neindoielnic! dupa umila mea parere, hr-ul la Zerox este doar un instrument de represiune, ei nu fac decat sa intareasca mesajul conducerii: "operatorii sunt niste sclavi, nu au niciun drept, le cautam nod in papura sa-i dam afara pe cei mai reprezentativi dintre ei, si le mai dam napasta pe cap si niste "sefi" cu serioase probleme psihice". pompieristic? ... hr-ul de la Zerox nu ar recunoaste un "incendiu" nici daca ar fi semnalizat cu luminite si stegulete, atat de boema e lumea pe acolo.

    RăspundețiȘtergere
  7. Tot ce s-a spus este perfect adevarat.Mai trebuia spus de d-na director financiar care este un zero barat.Un monument de incompetenta si neputinta, isi angajeaza prietena patroana de restaurant deoarece se plictisea acasa si trebuie sa socializeze. Dupa ce a fost pusa director financiar a dat afara toate colegele care erau o amenitare pentru ea.Trebuie sa mintim clientii Xerox ca avem probleme cu sistemul informatic si nu putem emite facturi corecte.Ar mai fi multe se zis dar..........
    Fosta manager HR a plecat la o companie concurenta deoarece nu a mai suportat admosfera din firma.

    RăspundețiȘtergere
  8. cata dreptate ai in tot ce ai scris aici.mult respect pt tine si 100 de beri ;)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.